TF


Automatski kotao na sitni ugalj

Toplovodni kotao „TF“ je automatski kotao, koji uz minimalan napor omogućava zagrijavanje Vašeg doma. Namijenjen je sagorijevanju mrkog uglja granulacije „grah“, što na našim prostorima predstavlja jedan od najekonomičnijih načina grijanja. Kotao je opremljen samodozirajučim sustavom visoke kvalitete, koji prema zadanom intenzitetu samostalno dozira ugalj iz spremnika u ložište. Pomoću ventilatora ugalj sagorijeva u ložištu, te se nastali pepeo obrušava u lugaru, koja se nalazi neposredno ispod ložišta. Ovaj čitav proces kontroliranog doziranja potrebne količine uglja i kisika omogućava maksimalno izgaranje uz smanjene mogućnosti rošenja kotla i stvaranja nisko-temperaturne korozije.
„TF“ kotlovi nemaju automatsko paljenje ali jednom kad se potpale zadržavaju žar u ložištu i do 12 sati pri isključenju iz napajanja električnom energijom. Ponovnim napajanjem ventilator raspiruje žar i nastavlja sa radom. Kotao za vrijeme normalnog rada uvijek nastoji dostići zadanu vrijednost temperature vode u kotlu, a automatski gasi dozator u trenutku kada se postigne željena temperatura objekta koji se grije ili vrijednost temperature vode u kotlu. Padom vrijednosti zadane temperature vode ispod određene granice dozator nastavlja sa radom.
Kotao automatski nadzire promjene temperature vode u kotlu te na osnovi promjena pali i gasi dozator kotla. Ova fleksibilnost omogućava optimalno iskorištenje energenta i jednostavnost grijanja u cilju Vašeg zadovoljstva. Ubacivanjem dodatne rešetke (dolazi zajedno sa kotlom) može sagorijevati drvo i ugalj u kocki, što pruža iznimnu sigurnost u nabavi energenta. Kotao „TF“ je izrađen od kvalitetnog čeličnog lima što mu jamči otpornost na niskotemperaturnu koroziju i dugotrajnost. U ponudi imamo kotlove nazivnih snaga 35, 50, 75, 100, 150 i 200 kW. Sva testiranja na kotlovima su urađena sa ugljem iz RMU Zenica.

Spremnik velikog kapaciteta za komfor.

Mrki ugalj granulacije grah je najekonomičniji energent.

Ubacivanjem rešetke u ložište moguće je sagorijevanje i drva.

Konstrucija kotla obezbjeđuje visoko iskorištenje i potpuno izgaranje energenta.

Ostale informacije

Tabela sa pregledom tehničkih podataka


Dimenzije


Korisno


Priručnik za korištenje i rukovanje